Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα και Δίαιτα (χωρίς κάνναβη)

Facebookyoutube

Υποστήριξη του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματός μας με Συμπληρώματα Διατροφής

 

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα {Endocannabinoid System (ECS)} θα μπορούσε να περιγραφεί ως «κύριος πίνακας ελέγχου» για όλα τα συστήματα ζωτικής σημασίας για τη ζωή σε θηλαστικά, πουλιά, ερπετά και σχεδόν όλα. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν τον εγκέφαλο και όλα τα όργανα, το δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς, τους αδένες, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και πολλά άλλα. Το ECS είναι η ομοιόσταση και, ως εκ τούτου, προσαρμόζεται όταν συμπληρώνεται με φυτοκανναβινοειδή ή συνθετικά κανναβινοειδή.

Οι ανεπάρκειες ή η δυσλειτουργία σηματοδότησης του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος  θα μπορούσε να υποστηριχθεί ως ρίζα ασθενειών. Σε αντίθεση με την ανεπάρκεια ενδοκανναβινοειδών, όταν οι ενδοκανναβινοειδείς υποδοχείς CB1 και CB2 κατακλύζονται από φυτοκανναβινοειδή με την κατανάλωση κάνναβης, θα μειωθούν, οδηγώντας σε ανοχή.

Υπάρχει έρευνα για τη μελέτη των επιπτώσεων της υπερβολικής έκκρισης των υποδοχέων ενδοκανναβινοειδών για μεγάλο χρονικό διάστημα; Όχι.

Ωστόσο, αυτοί οι υποδοχείς έχουν βρεθεί να αναπληρώνονται πλήρως εντός 28 ημερών, εκτός από τους υποδοχείς στον ιππόκαμπο .

Η πεποίθηση είναι ότι το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημά μας δε χρειάζεται μεγάλες ποσότητες φυτο-συνθετικών κανναβινοειδών για να παραμείνει στην ομοιόσταση.

Είμαστε αυτό που τρώμε!

Δεν πρόκειται να σας διδάξουμε για την κατανάλωση υγιεινών και βιολογικών προϊόντων και πώς να παραμείνετε μακριά από το γρήγορο φαγητό … ας είμαστε ρεαλιστές! Ωστόσο, μπορούμε να προσθέσουμε συμπληρώματα στη δίαιτά μας, τα οποία θα τονώνουν και θα «προωθούν» το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα.

Ο Bryan Krumm , ψυχιατρικός νοσηλευτής που ειδικεύεται στην PTSD (Αγχώδης Μετατραυματική Διαταραχή),  σαν πρωτοπόρος ειδικός σε εναλλακτικές θεραπείες και σαν ομιλητής (Patients Out of Time) έχει μερικές προτάσεις.

Συνιστώμενα συμπληρώματα που θα υποστηρίξουν και θα διαμορφώσουν το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα.

1. Ωμέγα 3 ιχθυέλαιο

Τα ωμέγα 3 είναι τα δομικά στοιχεία των Ενδοκανναβινοειδών και βοηθούν στη σταθεροποίηση της λειτουργίας του Ενδοκανναβινοειδούς Συστήματος. Έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην κατάθλιψη και στη σταθεροποίηση της διάθεσης. Έχουν αποδειχθεί επίσης ότι επιδρούν στο PTSD (Σύνδρομο Αγχώδους Διαταραχής). Συνιστώμενη δόση τα 2000 – 4000 mg ημερησίως υψηλά σε EPA και DHA (αν είστε vegan μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συμπλήρωμα ωμέγα 3 που προέρχεται από φύκια).

(σ.τ.ε.: τα EPA και DHA απαρτίζουν τα Ωμέγα-3, αλλά έχει πέσει στην αντίληψή μας ένας ανταγωνισμός τους και μάλλον καλύτερα είναι να τα παίρνει κάποιος χώρια. Από ό,τι έχουμε καταλάβει το EPA είναι το πιό βασικό από τα 2. Προτείνουμε να το ερευνήσετε το θέμα πριν αποφασίσετε)

2. Κουρκουμάς με Μαύρο Πιπέρι

Τόσο ο κουρκουμάς όσο και το μαύρο πιπέρι δρουν στους υποδοχείς των κανναβινοειδών για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Το μαύρο πιπέρι επαυξάνει την επίδραση του κουρκουμά αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητα . Ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής. Συνιστώνται 500 mg δύο φορές την ημέρα, με μαύρο πιπέρι.

3. Κιτρικό Μαγνήσιο

Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορούν να συμβάλουν στο άγχος, τις επιληπτικές κρίσεις, τον διαβήτη, την παχυσαρκία, τα καρδιακά προβλήματα, την κατάθλιψη, τη νόσο του Πάρκινσον, τις φλεγμονώδεις διεργασίες, την εγκεφαλική παράλυση, την απώλεια οστικής μάζας, την αγγειακή ασβεστοποίηση, το άσθμα και τη μειωμένη νεφρική λειτουργία.
Συστήνουμε ένα καλό συμπλήρωμα μαγνησίου 250 – 500 mg ημερησίως . Προσέξτε για χαλαρά κόπρανα / διάρροια.

4. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονωδών διεργασιών και στη διαμόρφωση της έκφρασης του υποδοχέα CB1 . Συνιστάται ένα καλό προβιοτικό (με τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια βακτήρια).

5. Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε εξαντλείται από τα ωμέγα 3 και η προσθήκη βιταμίνης Ε δίνει ώθηση στην αποτελεσματικότητα των Ωμέγα 3. Η βιταμίνη Ε βοηθάει στη ρύθμιση της λειτουργίας των ενδοκανναβινοειδών. Συνιστώμενη ημερήσια δόση 400 IU.

6. Βιταμίνη D3

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με έναν αριθμό αυτοάνοσων διαταραχών και η συμπλήρωση της βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της λειτουργίας του υποδοχέα CB2. Συνιστώμενη δόση 5000 IU ημερησίως.

7. Χυμός Ξινοκέρασου

Ο χυμός ξινοκέρασου περιέχει ανθοκυανίνες που αλληλεπιδρούν στους υποδοχείς κανναβινοειδών για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Ο χυμός κερασιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την ουρική αρθρίτιδα και τον αρθριτικό πόνο.

Πηγή


Περισσότερη ενημέρωση:

  1. Πέρα από την Κάνναβη-τα Φυτά και το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα (Ethan Russo, MD) – στα ελληνικά
  2. Αυτά τα Θρεπτικά Συστατικά θα Κρατήσουν Υγιές το Ενδοκανναβινοειδές σας Σύστημα (herb.co)
  3. Δίαιτα και Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα (projectcbd.org)

Επιμέλεια/Μετάφραση: Άγγελος Τζιμίδης


ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η θεραπευτικη-κανναβη.com.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά με τα άρθρα που δημοσιεύονται τα οποία απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που πάσχετε από κάποια ασθένεια να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να μην ακολουθήσετε καμία «συμβουλή» ή «προτροπή» συντάκτη άρθρου, καθώς ότιδήποτε αναγράφεται είναι μόνο γιά ενημερωτικούς λόγους.

FOOD AND DRUG ADMINISTRATION (FDA) DISCLOSURE These statements have not been evaluated by the FDA and are not intended to diagnose, treat or cure any disease. Always check with your physician before starting a new dietary supplement program. * Cannabidiol (CBD) is a natural constituent of hemp oil.

Facebookmail